Blaty drewniane

Blaty kuchenne z żywicy epoksydowej są często wykorzystywane nie tylko w aranżacjach kuchni, ale także np. w pomieszczeniach specjalnych takich jak laboratoria. Charakteryzują się m.in. wysoką odpornością na działanie środków chemicznych i wody, a także uszkodzenia mechaniczne. Ich liczne zalety sprawiają, że blaty kuchenne z żywicy nierzadko zastępują blaty granitowe bądź blaty drewniane (np. blat dębowy).

O technologii

Żywica epoksydowa to często wykorzystywane tworzywo sztuczne, które ma wiele zalet. Jako rodzaj żywic syntetycznych składa się najczęściej z polifenoli, a także czasem z oligomerów, poliglikoli i epichlohydryny. Po utwardzeniu żywica staje się nierozpuszczalna i nietopliwa, przez co produkty takie jak blaty kuchenne są trwałe i odporne na działanie czynników zewnętrznych. Dlatego też blaty granitowe lub drewniane (np. blat dębowy) chociaż także są trwałe i mają wiele zalet, często mają również wyższą cenę. Warto jednak podkreślić, że ze względu na pozostałe właściwości, blaty z żywicy epoksydowej są również twarde niczym blat kamienny, dlatego znajdują zastosowanie nie tylko w aranżacji kuchni, ale również w laboratoriach i innych pomieszczeniach roboczych (w przemyśle spożywczym, medycznym itp.).

Napisz do nas

Szybki kontakt

Telefon

666 513 003

Znajdź nas na FB